Fonmoney -

Tradiția Dragobetelui

Romania DragobetePe 14 februarie se sărbătorește internațional Ziua Îndrăgostiților, binecunoscuta zi a Sfântului  Valentin. În ceea ce privește românii, aceștia au de două ori ocazia de a se bucura de o astfel de sărbătoare, care în ultimul timp a devenit din ce în ce mai celebră. Conform tradiției, pe data de 24 februarie în România se serbează Dragobetele, o sărbătoare veche ce cunoaște chiar mai multe nume în tradiția românească.

Dragobetele, denumit și „Cap de primăvară” sau „logodnicul păsărilor”era considerat fiul babei Dochia, un iubăreț convins, care marca nu doar începutul unei povești de dragoste, dar și începutul primăverii. Cu ocazia Dragobetelui, fetele și băieții obișnuiau să se îmbrace în portul popular și plecau în căutarea florilor de primăvară. În jurul prânzului, la întoarcerea în sat fiecare baiat își alegea “preferata inimii”, iar dacă și el era plăcut de aceasta urma un sărut lung în fața tuturor, fapt ce însemna începutul iubirii dintre cei doi.

Se spune că de Dragobete nu aveau loc doar diferite logodne, dar cei care participau la tradițile acestei sărbători urmau să fie sănătoși și voioși tot timpul anului.

Cu toate că obiceiurile legate de această sărbătoare sunt celebrate doar în unele regiuni ale României, un lucru este cert: tinerii îndrăgostiți de astăzi au încă un motiv în plus de a-și sărbători iubirea, de a lua o cină romantică în oraș sau de a admira buchete de flori superbe.

Cum ar fi oare, dacă am încerca în fiecare zi să fim atenți și iubitori ca de Dragobete sau de ziua Sfântului Valentin?